Donera blod
Att det finns blod tillgängligt på sjukhusen är livsviktigt för att kunna genomföra operationer och för att kunna rädda liv i samband med olyckor och våldsbrott. Därför är det viktigt att personer donerar blod så att det finns blod att använda för sjukhusen då det behövs men det finns också vissa fördelar med att ge blod som att du kan ge blod på arbetstid. Sjukhusen har blodbanker som fylls på med blod som lämnas från olika donatorer runt om i landet. Man kan donera blod på närmaste sjukhus, som ofta har mottagningar under vissa tider då de tar emot bloddonatorer. Man kan också donera blod på blodcentraler och hos blodbussar som åker runt på olika platser i landet.
Innan man kan lämna blod görs ett blodprov för att kontrollera att blodet är friskt och inte innehåller bakterier eller andra skadliga ämnen som kan skada den person som får blodet. Om blodprovet är godkänt, vilket tar cirka 4-6 veckor att kontrollera, blir man sedan kallad till en blodcentral eller blodbuss där man kan donera blod. När man donerar blod får man en nål instucken i armen som transporterar blodet till en behållare. Det tar oftast inte mer än 10-15 minuter att donera blod och totalt tar besöket cirka 40 minuter. Efter att man har donerat blod får man sitta ned en stund och bjuds också på något att dricka så att kroppen kommer i balans. Man donerar 4,5 dl blod per tillfälle, vilket motsvarar knappt 10 procent av kroppens totala blodmängd, och normalt så kan man donera blod 3-4 gånger per år. Den blodmängd som man donerar kommer snart att återställas i kroppen, vanligtvis inom 2-4 veckor.
Ersättning för att donera blod
I en del länder runt om i världen får man ersättning då man ger blod vid blodcentraler. I Sverige får man dock ingen ersättning för att donera organ eller blod utan istället brukar vissa blodcentraler dela ut en liten present som tack, ofta ett presentkort. Efter att man har donerat blod blir man ibland bjuden på kaffe eller någon annan vätska så att man får vila en stund efter donationen. Beslutet att donera blod ska vara frivilligt, precis som vid organdonation, och inte baseras på ekonomiska grunder och därför har man i Sverige valt att inte betala ersättning vid bloddonationer.
Krav för att kunna donera blod
Alla personer mellan 18 och 65 år och som är svenska medborgare kan donera blod. Man behöver dock ha donerat blod första gången innan man fyller 61 år om man ska kunna donera blod tills man är 65 år. Vid det första besöket får man först identifiera sig och sedan fylla i en hälsodeklaration. Därefter tas ett blodprov som sedan ska kontrolleras så att det inte har några överföringsbara smittor som HIV, hepatit, syfilis och HTLV (I + II). Därefter kontrolleras också att blodet har en bra hemoglobinnivå, minst 125 g/l för kvinnor och 135 g/l för män.
Det kan normalt ta upp till 4-6 veckor innan man får svar på om man kan lämna blod, första gången. Har man sedan lämnat blod regelbundet så kan man alltid lämna blod, direkt efter att man har lämnat ett blodtest. Det är också viktigt att man är ärlig i sin hälsodeklaration eftersom vissa sjukdomar inte syns vid ett blodtest om man nyligen blivit smittad av någon sjukdom. Efter att man har donerat blod ska man sedan vänta i upp till 90 dagar innan man på nytt kan donera blod, så att kroppen hinner återställa sig helt mellan donationerna.
Varför är det viktigt att donera blod
Varje år genomförs tusentals operationer i Sverige, både planerade operationer men också operationer för att ta hand om skador som uppstår i samband med olyckor eller vid våldsbrott. I samband med operationer har personer ofta förlorat mycket blod på grund av sina skador samtidigt som ytterligare blodförluster uppstår i samband med operationen. Det innebär att personer som opereras behöver tillförsel av nytt blod så att kroppen kan upprätthålla blodtrycket så att hjärtat kan fungera normalt. Om det saknas blod kan inte vissa operationer genomföras och därmed kan personer dö.
Normalt så finns det ett bra blodlager hos sjukhusen men det brukar ofta lida brist på vissa blodtyper som är mindre vanliga som exempelvis B- och AB+. Om det skulle inträffa en större olycka så blir det dock snabb blodbrist hos sjukhusen vilket gör att alla blodtyper behöver fyllas på så att det finns ett lager som täcker upp behovet vid större händelser. Därför är det viktigt att alla som är friska väljer att donera blod som kan användas av sjukhusen för att behandla sjuka och skadade personer som annars riskerar att dö av blodbrist.