Hur blir man organdonator?
Om man vill bli en organdonator så kan man anmäla sitt intresse för detta till donationsregistret. Det innebär att när man avlider och förutsättningar för att kunna transplantera organ föreligger kommer sjukvården att göra en kontroll mot donationsregistret för att se om man tillåter organdonation. Om så är fallet så kommer man sedan göra en snabb utredning mot de personer som finns i väntelistan för ett nytt organ och där kontrollera vilken person som har bäst förutsättningar för att ta emot ett detta organ. All denna hantering går vanligtvis mycket fort och redan inom några timmar så har transplantationen genomförts.
Idag finns det 1,7 miljoner svenskar som är med i donationsregistret och därmed har godkänt att deras organ får användas för att rädda livet på andra personer. Dock krävs det rätt förutsättningar för att kunna använda ett organ från en person som har avlidit. Bästa förutsättningar råder då en person ligger i respirator och är konstaterad hjärndöd, har en hjärninfarkt. Det innebär att personens liv inte går att rädda men att kroppens organ kan hållas levande med hjälp av en respirator. Enligt lag kan en person som har hjärninfarkt hållas vid liv med hjälp av en respirator i upp till 24 timmar. Dock kan tillstånd ges för att hålla personen vid liv i ytterligare en tid, om det krävs för att hinna få allt klart med transplantationen. Det betyder att läkarna som ansvarar för organtransplantationer har ont om i tid att få allt klart så att organen kan användas. Idag är det endast cirka 150 organ per år som används för transplantationer.
Att anmäla sig som organdonator
Alla som har fyllt 15 år kan anmäla sig till donatorregistret och de personer som inte har fyllt 15 år kan anmäla sig med tillstånd från sina förmyndare. Personer som är under 15 år kommer senare att få en förfrågan om de fortfarande vill stå med i donationsregistret efter att de har fyllt 15 år. Anmälan till donationsregistret går att göra på Internet på Socialstyrelsens hemsida. Det krävs att man har ett BankID för att kunna anmäla sig. Är man under 15 år krävs det dock att man fyller i och skickar in en blankett för att anmäla sig till donationsregistret.
Istället för att anmäla sig till donationsregistret kan man fylla i ett donationskort, som man kan erhålla på bland annat apoteket. Detta donationskort ska sedan förvaras tillsammans med id-kortet i plånboken, så att det är lättillgängligt om det skulle bli aktuellt.
Man kan också välja att informera sina anhöriga om man vill vara organdonator efter sin död eller inte. Om man inte finns med i organregistret eller har fyllt i ett donationskort är det personens anhöriga som beslutar om donationen. Om en person uttryckligen har sagt sig inte vilja vara organdonator får inte organen användas. Detsamma gäller om det inte går att få tag på personens anhöriga inom den tid som krävs för att kunna använda organen.